project

De Doode Bemde

Natuurreservaat De Doode Bemde

Het natuurreservaat De Doode Bemde is een geliefd wandelparadijs ten zuiden van Leuven. Toch belandt het afvalwater van 650 huishoudens uit Sint-Joris-Weert daar in de Leigracht. De aanleg van een nieuw rioleringssysteem zorgt voor schoon water in het natuurgebied.

Sint-Joris-Weert (BE)  2014-2016  4,6 miljoen  Aquafin

Vijf keer bijzonder

1

Stabiliteit

De 1,5 kilometer lange rioleringsbuis wordt door middel van ondergrondse persingen aangelegd. Maar liefst 2.275 csm-funderingspalen bewaken de stabiliteit. De palen bestaan uit de oorspronkelijke grond vermengd met water en cement (cutter soil mix techniek).

Besix Infra - Doode Bemde 2
Besix Infra - Doode Bemde 4

Overstroming

Omdat het terrein ook dient als overstromingsgebied voor rivier de Dijle, mag het vuile water niet vermengd raken met regenwater. Bestaande lozingsputten worden daarom afgekoppeld. Het vuile afvalwater wordt via de nieuwe riolering afgevoerd.

2
3

Door het moeras

Heijmans plaatst de rioleringsbuis in een moerasgebied. Voor de aanleg wordt een tijdelijke, extra stevige toegangsweg gemaakt. Die bestaat uit rijschotten en boomschors overdekt met rijplaten. Zo blijft de ondergrond in oorspronkelijke staat behouden.

Besix Infra - Doode Bemde 3
Besix Infra - Doode Bemde 6

Recycling

De omgeving van een natuurgebied vraagt om secuur werk via de richtlijnen uit het Milieu Effecten Rapport. Zo wordt het schors van de weg na voltooiing van het project afgevoerd naar een biocentrale voor hergebruik.

4
5

Einde aan vervuiling

De Leibeek van Sint-Joris-Weert was jarenlang het ‘neusje van de zalm’ voor studies naar vervuiling van het oppervlaktewater. Een beek waarnaar al het afvalwater van Sint-Joris-Weert gaat en die regelmatig overstroomt. Heijmans en Aquafin lossen een jarenlang afvalprobleem vlot op!

Besix Infra - Doode Bemde 1

In beeld

Sorry, geen berichten gevonden voor opgegeven criteria

Gerelateerd